A munkáltatónak gondoskodnia kell:
– Az egészséges és biztonságos munkavégzés kialakításáról, ezen belül a munkát úgy
kell megszervezni, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból eredő jogait gyakorolni,
kötelezettségeit teljesíteni tudja
– A dolgozók munka-, baleset-, és tűzvédelmi oktatásáról
– Az új gépek, berendezések kezelésének kioktatásáról
– A balesetek nyilvántartásáról, bejelentéséről, kivizsgálásáról, a hasonló esetek
megelőzését szolgáló intézkedések megtételéről
– A folyamatos ellenőrzésről, hogy a megfelelő munkakörülmények állnak-e
rendelkezésre a munkavégzéshez
A felsoroltakon belül a gazdálkodó szervezet vezetőjének vagy a kijelölt munkavédelmi
felelősnek gondoskodnia kell:
– Kockázatértékelés elvégzéséről, amelynek része védőfelszerelésekkel, veszélyes
gépekkel, technológiákkal kapcsolatos felmérés, valamint a vendéglátásban lényeges
stresszt okozó tényezők megállapítása
– A munkavédelemmel kapcsolatos anyagi ösztönzésről és felelősségre vonásról
– Tervet kell készítenie a munkavédelmi feladatok meghatározásáról, végrehajtásáról
és ellenőrzéséről
– A balesetek bejelentéséről, nyilvántartásáról, kivizsgálásáról, a hasonló esetek
megelőzését szolgáló intézkedések megtételéről, valamint a kártérítésről üzemi
baleset esetében
– A munkavédelmi feladatok meghatározásáról, valamint a végrehajtás irányításáról és
ellenőrzéséről
MUNKAVÉDELMI ELŐÍRÁSOK A VENDÉGLÁTÁSBAN
– A dolgozók munkavédelemmel kapcsolatos észrevételeinek érdemi elbírálásáról
– A munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzéséhez szükséges
műszaki, egészségügyi, szervezési, jogi intézkedések megtételéről
– A felügyeleti és érdekvédelmi szervek ellenőrzéséhez a feltételek biztosításáról és a
feltárt hiányosságok megszüntetéséről
– A munkakörére meghatározott ismeretek elsajátításáról és e kötelezettségek
teljesítéséről
– A védőeszközök biztosításával, használatával kapcsolatos előírások betartásáról
– A tevékenység végzéshez előírt orvosi vizsgálatokról